Kā pēc iespējas ilgāk saglabāt svaigus augļus un dārzeņus? | MESTIRAM.LV

Augļi un dārzeņi ļoti reti nonāk mūsu šķīvjos tieši no dārza. Lielākoties tie kādu laiku pavada veikalu plauktos, un tikai pēc tam ceļo uz virtuvēm un pieliekamajiem. Tomēr baudīt svaigu, vitamīniem bagātu pārtiku vēlamies visa gada garumā.

Kā pareizi uzglabāt augļus un dārzeņus, lai tie pēc iespējas ilgāk būtu svaigi, skaisti un vitamīnu pilni?

No veikala uz mājām

Dārzeņus un augļus no veikala vai tirgus bieži pārnesam plastmasas maisiņos. Ērti un kārtīgi, bet tikai uz īsu brīdi. Kondensācijas dēļ maisiņos uzkrājas mitrums, kas veicina pūšanu, tādēļ, pārnesot augļus un dārzeņus mājās, tos nekavējoties vajadzētu izņemt no maisiņiem. Bet ko darīt tālāk?

Ja neplānojat visus produktus patērēt uzreiz, nesteidziet tos mazgāt. Mitrums veicinās baktēriju vairošanos, un mājās pārnestie labumi drīz sāks pūt. Protams, tie obligāti jānomazgā, bet pietiks, ja to paveiksiet pirms gatavošanas vai ēšanas.

Ledusskapis ne vienmēr ir draugs

Parasti visus dārzeņus ievietojam ledusskapī. Taču, ja vēlamies tos saglabāt svaigus pēc iespējas ilgāk, der zināt, kā tos pareizi uzglabāt un kuri dārzeņi savā starpā “nedraudzējas”.

Ledusskapī neiederas…

Lai gan ledusskapja uzdevums ir saglabāt pārtikas produktus svaigus, zema temperatūra nereti maina produkta garšu, tekstūru un izskatu. Tātad pienācis īstais laiks atbrīvot ledusskapja plauktus!

Tomāti. Tas nav dārzenis, tā patiesībā ir oga, kam nav nepieciešama zema temperatūra. Jau pēc pāris dienām ledusskapī tomāti zaudē garšu un aromātu. Tomātus labāk uzglabāt istabas temperatūrā, novietojot ar zariņiem uz leju, lai pa zariņa iedobīti tomātā neiekļūtu gaiss, kas to sausina.

Sīpoli un ķiploki. Ledusskapja mitrums ievērojami paātrina sīpolu un ķiploku pūšanu, bet spēcīgā aromāta dēļ tos nav ieteicams turēt līdzās citiem pārtikas produktiem. Ievietojiet sīpolus un ķiplokus atsevišķos papīra maisiņos, ar caurduri izduriet maisiņos caurumiņus, lai piekļūtu gaiss, un ierādiet vērtīgajiem garšaugiem tumšu, sausu, vēsu plaukta stūrīti.

Gurķi un saldās paprikas. Ilgāk pabijuši ledusskapī, šie dārza labumi zaudē kraukšķīgumu. Tāpēc lieciet tos ledusskapī tikai tad, kad tie jau ir iegriezti. Ja virtuvē nepietiek tumšu un vēsu stūrīšu visu dārza labumu izvietošanai, paprikas un gurķus varat pārcelt uz dārzeņiem paredzēto atvilktni ledusskapī. Pirms tam rūpīgi nosusiniet tos un ietiniet katru dārzeni papīra dvielī, lai pasargātu no mitruma.

Labumi, kuri “ķildojas”

Liela daļa nobriedušu augļu un daži dārzeņi izdala etilēna gāzi, kas veicina pūšanu. Visvairāk etilēna izdala melones, bumbieri, plūmes, persiki, avokado, kivi, āboli un sīpoli, savukārt visjutīgākie pret to ir ķiploki, arbūzi, burkāni, ķirbji, gurķi un brokoļi. Tāpēc šo grupu dārza labumus nevajadzētu uzglabāt kopā.

Labāk iztikt bez slēgtiem skapīšiem

 

Neturiet augļus un dārzeņus skapīšos vai slēgtās tilpnēs – tā traucēsiet gaisa cirkulāciju un veicināsiet pūšanas procesu. Vispiemērotākā būs atvērta koka vai plastmasas kaste. Lielākā plastmasas kastes priekšrocība – to ir viegli izmazgāt, dezinficēt, tāpat plastmasa neuzsūc aromātus, nepūst un nepelē, tādēļ neinficē augļus un dārzeņus. Kasti, kurā tiek glabāti augļi un dārzeņi, ieteicams izklāt ar papīra dvieļiem, bet, ja labumus kārtojat vairākos slāņos vienu virs otra, izklājiet papīra dvieļus arī starp slāņiem. Tas palīdzēs uzsūkt mitruma pārpalikumu.

Tāds uzglabāšanas veids būs lieliski piemērots nemazgātiem āboliem, kartupeļiem vai burkāniem, kurus esam pieraduši turēt mājās lielākā daudzumā. Kartupeļu kastē ielieciet vienu otru ābolu – novērots, ka etilēna gāzi izdalošais auglis ir lieliski piemērots labai kartupeļu stāvokļa uzturēšanai, jo kavē asnu veidošanos un neļauj kartupeļiem kļūt mīkstiem. Tomēr ieteicams regulāri izšķirot gan tās kastes, kur glabājas tikai āboli, gan tās, kurās daži augļi paslēpušies starp kartupeļiem. Viens iepuvis ābols var sabojāt visu kasti.

Kā pareizi saldēt?

Ja augļu un dārzeņu ir tik daudz, ka nekādi glabāšanas ieteikumi nepalīdzēs saglabāt svaigumu, sasaldējiet tos! Daži vienkārši soļi, kā sagatavot dārza labumus saldētavai.

  • Dārzeņus un augļus rūpīgi nomazgājiet. Dārzeņus ieteicams uz brīdi iegremdēt verdošā ūdenī – tā tiek noārdīti tajos esošie fermenti, kas izraisa bojāšanos.
  • Augļus ieteicams nomizot, bet lielākus augļus un dārzeņus – sagriezt gabaliņos.
  • Tādiem augļiem kā āboliem, persikiem vai nektarīniem ir tendence melnēt. Lai no tā izvairītos, uz brīdi iegremdējiet augļu gabaliņus ūdenī, kas sajaukts ar citronu sulu.
  • Pirms sasaldēšanas labumus nosusiniet, izkārtojiet uz papīra dvieļa un ļaujiet tiem pilnībā nožūt.
  • Saldēšanai izmantojiet speciālus plastmasas trauciņus vai maisiņus. Nekādā gadījumā neizvēlieties stikla traukus – tie aukstumā var sasprāgt!
  • Trauciņos vai maisiņos atstājiet nedaudz brīvas vietas – sasalstot augļi un dārzeņi mazliet izplešas.
  • Sasaldētus augļus ieteicams izlietot 12 mēnešu laikā, dārzeņus – 18 mēnešu laikā.
Atpakaļ uz mājas lapu
Šī vietne izmanto sīkdatnes. Sīkdatnes tiek izmantotas, lai apkopotu informāciju par vietnes apmeklējumiem, uzlabotu vietnes veiktspēju un piedāvātu lietotājiem atbilstošu saturu un reklāmas. Lai iegūtu vairāk informācijas, lūdzu, skatiet mūsu sīkdatņu lietošanas noteikumus. Lasīt vairāk.
Šī vietne izmanto sīkdatnes. Sīkdatnes tiek izmantotas, lai apkopotu informāciju par vietnes apmeklējumiem, uzlabotu vietnes veiktspēju un piedāvātu lietotājiem atbilstošu saturu un reklāmas. Lai iegūtu vairāk informācijas, lūdzu, skatiet mūsu sīkdatņu lietošanas noteikumus. Lasīt vairāk.